Wie ben ik - Pieter Konings

Samen met mijn vrouw Ine Vrancken en mijn zoontje Willem (1,5 jaar) woon ik in het dorp waar ik opgroeide: Guigoven (Kortessem).

1 January 2016

Geboren te Tongeren

Paplepel

Engagement kreeg ik met de paplepel mee: mijn vader Cyriel Konings en moeder Ida Achten ontmoetten elkaar binnen de KLJ en engageren zich reeds heel hun leven bij verschillende verenigingen. Als kind was her en der een helpende hand nodig (toen mocht dat nog 😉 ).

Verenigingen

Dat maakt dat ik het belang van een vereniging binnen onze samenleving erg hoog in het vaandel draag. De KVLV, De Landelijk Gilden, KLJ, Samana (ziekenzorg), Duivenvereniging, Het Gorse Toneel ... ze kunnen niet bestaan zonder vele vrijwilligers!

OlvHumaniora

Na mijn middelbare school te hebben doorlopen in het OlvHumaniora te Tongeren (het college), kreeg ik de kans om verder te gaan studeren aan de KULeuven. De diversiteit van de opleiding geografie wist mij te bekoren en vormde mij tot een dynamische wetenschapper in mens-, milieu-, ruimte- en natuurwetenschappen.

KULeuven

Ik greep de kans op voor mijn thesis onderzoekswerk te doen in eigen streek en schreef mijn eindverhandeling over de dorpskernverschuiving te Guigoven en Haren (Borgloon). Na mijn licentie geografie volgde ik ook nog de lerarenopleiding. En deed ik ervaring op binnen de gemeentelijke diensten voor ruimtelijke ordening.

Chiro Spratike

Werken met jongeren is voor mij belangrijk. Het grootste deel van mijn jeugd speelde zich af bij Chiro Spratike (Guigoven-Vliermaal) waar ik gedurende 9 jaar deel uitmaakte van de leidingsploeg. Als jongere was ik ook actief bij Handbalclub Pentagoon Kortessem, volgde ik een woord-opleiding bij toneel Borgloon en was er ook tijd om verschillende evenementen en fuiven te organiseren.

Jeugdraad

De Chiro-microbe had me zo te pakken dat ik ook binnen Chiro-Limburg (Krinkel) en de jeugdraad van Kortessem een engagement opnam. In 12 jaar in het bestuur van de jeugdraad en de laatste 6 jaar als voorzitter namen we talrijke initiatieven waardoor we konden wegen op het beleid. Een cliché: maar jongeren vormen de toekomst.

Voor de klas

Ondertussen sta ik zelf al 11 jaar voor de klas. De goede lezer weet dat dit meer betekent als enkel ‘staan’. Aan jongeren van het 4e, 5e en 6e middelbaar in viio Tongeren geef ik aardrijkskunde. Dit zowel aan klasgroepen uit het vroegere ‘Regina’ als 'TIO' en 'college'. Ondanks dat ik een klas maar 1 uur in de week kan zien, probeer ik hen toch wat dingen bij te brengen. Zodat ze de lessen niet enkel herinneren door de (flauwe) mopjes of uitgebreide Powerpoints, maar er toch ook wat vaardigheden aan overhouden.

Scholengemeenschap viio

Binnen de scholengemeenschap 'viio Tongeren Borgloon' draag ik ook mijn steentje bij aan de organisatie, de pedagogische raad, het ICT-beleid en de vertegenwoordiging van het personeel in het LOC, organisator van de schoolreizen naar Berlijn of Londen. Leerkracht zijn doe je niet enkel binnen de lesuren!

Vrijwilliger

Naast de jeugdwerking zet ik mij ook in voor de Landelijke Gilde (Flora Hesbania) , toerisme Kortessem en de Kortessemse confrerie van het Haspengouws fruit. Ook als lector, medewerker binnen de parochie en het dorpsrestaurant draag ik mijn steentje bij.

Damiaanactie

Vrijwilliger ben ik ook voor Damiaanactie. Nadat ik de kans kreeg om in 2014 mee op inleefreis te gaan naar Nicaragua besef ik maar al te goed wat voor fantastisch werk deze (en andere organisaties) doen. Bij mij kan je dus steeds terecht voor stiftjes… de rode hou ik eventueel zelf wel bij.

vzw Bra Chique

Gedurende vele jaren was ik een voorvechter voor toereikende jeugdinfrastructuur. In 2015 werd vzw Bra Chique opgericht. Onze vzw kon eindelijk polyvalente jeugdlokalen realiseren in Guigoven en ook de omgeving efficiënt inrichten. Ik steek geregeld nog de handen uit de mouwen... want de werken zijn nog niet helemaal klaar. Een uniek project!

1 January 1970

Verkiezingen

Ik was kandidaat voor de Provincieraadsverkiezingen op derde plaats in regio Zuid. Met 4470 voorkeurstemmen én een sterke vooruitgang van de CD&V lijst behaalde we een superresultaat. In onze regio behaalde ik zo het tiende meeste stemmen over de partijen heen.

1 January 1970

Na 14 oktober..

Ookal werd ik niet rechtstreeks verkozen in de provincieraad. Toch was het super om zoveel mensen te leren kennen en zoveel steun en stemmen te kunnen rekenen! Een superervaring! 4470* bedankt!

2 March 2019

Voorzitter Kortessem

Na de vele positieve reacties besloot ik me ook verder lokaal te engageren. In februari werd ik verkozen als voorzitter van de CD&V afdeling van Kortessem. In Kortessem behaalde de lijst een mooie verkiezingsoverwinning... Op naar de toekomst!

1 January 1970

3e opvolger kamer (federaal)

Als kandidaat voor de verkiezingen van 26 mei (3e opvolger op de kamerlijst) steun ik de lijst van Wouter Beke.

Opgroeien in een prachtige landelijke gemeente en vaak op bezoek bij de familie verspreid over de provincie. Kunnen spelen in de ruilverkaveling in het dorp of op een van de boerderijen van de nonkels. Herinneringen doen me beseffen dat we leven in een prachtige omgeving. Verscheiden, maar o zo kansrijk.

Omdat onze provincie ons zoveel kansen geeft.
En dat we er ‘potverdomme’ alles aan moeten doen om er (verder) iets van te maken.

Bedankt voor je steun.

Oprechte groeten,

Pieter Konings

3e opvolger kamer van volksvertegenwoordigers – Limburg

Copyright © 2018 Pieter Konings.